De 4 temperamenter

De 4 temperamenter

Læren  om de 4 temperamenter går helt tilbage til ca. 400år før Kr., hvor den græske læge Hippokrates inddelte menneskene efter de 4 temperamenter (udgangspunktet var læren om de 4 elementer og siden læren om de 4 legemes væsker)

Vi indeholder alle forskellige træk fra de 4 temperamenter, men et (eller to) temperament/er kommer tydeligst til udtryk, og er derfor vores grundtemperament.

 

Melankolikeren : tungsindig, tavs, pessimistisk, reserveret

Sangvinikeren: livlig, sorgløs, tager let på tingene, selskabelig.

Flegmatikeren : tankefuld, rolig, kontrolleret, passiv, ligevægtig.

Kolerikeren: Impulsiv, omskiftende, rastløs, optimistisk, pirrelig.

"Ud af det blå"

For at illustrerer karakteren af de fire forskellige temperamenter har jeg malet billedet ”Ud af det blå” og skrevet en lille belysende tekstUd af det blå.

(De 4 temperamenter)

"Melankolikeren, Sangvinikeren, Flegmatikeren og Kolerikeren var på tur i det blå. Pludselig åbnede den blå verden sig, og fremmed hvidt lys kom til syne. Spændende! Råbte Kolerikeren, og hoppede med det samme ud i det fremmede element. Sangvinikeren ser at der er flere individer til stede, og spadserer yndefuldt derover for at opsøge selskab og opdager først senere det fremmede hvide lys. Flegmatikeren står tænksomt og observere den mærkelige hændelse og efter lang tids overvejelse beslutter hun at gå langsomt derhen og kigge nærmere på det. Melankolikeren derimod, står på afstand af det underlige lys, kigger ængstelig på det og ender med at vende det ryggen."

Eller....

("Den unge pige er på snurrende grund, ked af det og bange, - hun er gravid, men kæresten finder hende pludselig ikke særlig attraktiv mere og gør sine hoser grønne for en smart ung kvinde, der selvsikkert og sorgløst krydser hans vej. Kvinden er, vandt til at blive beundret og går tilsyneladende upåvirket videre mod nye oplevelser. I baggrunden står observatøren og grunder over, om det er en retfærdig verden vi lever i.")


De 4 temperamenter forbindes både med stjernetegn, de 4 elementer og graden af introversion/ekstroversion
:

     

Temperament

Element

Ekstrovert/Introvert

Stjernetegn

Melankolikeren

Jord

Indadvendt

Stenbuk, Tyr, Jomfru

Sangvinikeren

Luft

Udadvendt

Vandmand, Tvilling, Vægt

Flegmatikeren

Vand

Indadvendt

Fisk, Krebs, Skorpion

Kolerikeren

Ild

Udadvendt

Vædder, Løve, Skytte.

 

| Svar

Nyeste kommentarer

10.06 | 07:59

jeg ved ikke så meget om planeter, men når jeg ser på dine beskrivelser under billederne, så ser det ud til at venus og merkur både er til jord og luft elemente

24.11 | 12:25

Imagen muy hermosa, es una necesidad con esa imagen en todos los hogares

17.11 | 20:42

magma er et meget dejligt billede

16.11 | 16:42

fin bilede